Nuorten MM-kisat 2019 Pitkä matka - Tasaista työstöä ja tarkkaa suunnistusta

Tällä viikolla julkaisen sarjan, jossa kerron jokaisesta kisastani Tanskassa 28.7. - 3.8. järjestetyistä nuorten MM-kisoista. Jutut tulee päivittäin samassa järjestyksessä, kuin ne kisattiin. Tämä on sarjan kolmas osa pitkältä matkalta.

Kisasivut: http://wmtboc2019.dk/

Tulokset ja väliajat: http://wmtboc2019.dk/long/official-results/

GPS-seuranta: http://sportrec.eu/ui/#1ejg3i0

Muut osat:

Sprintti (1): http://www.juha-lilja.com/blogi/2019/8/6/nuorten-mm-2019-sprintti

Keskimatka (2): http://www.juha-lilja.com/blogi/2019/8/8/nuorten-mm-kisat-2019-keskimatka

Yhteislähtökisa (4): http://www.juha-lilja.com/blogi/2019/8/9/nuorten-mm-kisat-2019-yhteislahtokisa

Viesti (5): http://www.juha-lilja.com/blogi/2019/8/11/nuorten-mm-kisat-2019-viesti

Kisan alkuosaa. Kuva: SSL/Timo Mikkola

Kisan alkuosaa. Kuva: SSL/Timo Mikkola

Tiistai oli tosiaan pitkä päivä, mutta heti keskiviikkona ajettiin pitkä matka. Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, mutta tiesin myös, että niin ovat muutkin, eikä hyvät sijoitukset irtoaisi helpolla. Pitkän matkan maasto olisi säännöllisempi, kuin keskimatkan, mutta sieltäkin löytyisi tarkkoja paikkoja ja mittakaava tulisi olemaan paljon pienempi. Pitkillä väleillä tarvittaisiin hyvän suunnistuksen ja reitinvalintojen lisäksi myös hyvää jalkaa.

Keskiviikon lähdöt olivat myöhään, omakin vasta yhden jälkeen. Mun piti olla taas lähtökaranteenissa hetki ennen, kuin aloin lämmittelyn. Vähän ennen lämmittelyn aloittamista alkoi rankka sade, joten vedin vedenpitävän takin päälle lämmittelyn alkuun. Sade jatkui vielä lähdön aikaankin, enkä tiennyt, miten se vaikuttaisi maastoon. Ei kuitenkaan tullut kylmä missään vaiheessa ennen kisaa. Kun sain kartan näin paljon pitkiä välejä ja eteläosan tiheässä polkuverkostossa lyhyempiä välejä. Tein reitinvalinnat ykköselle ja kakkoselle, katsoin vaihtoehdot kolmoselle ja tein valinnan pidemmälle nelosvälille. Sitten aloin keskittyä ykkösväliin. Päätin mennä vasemmalta, epäröin vähän rastille lähtevän uran lähdössä, mutta löysin rastin hyvin. Huomasin, että sade ei oikeestaan maastoon vaikuttanut ja se lakkasikin aika nopeesti matkaan päästyäni. Kakkoselle menin suoraviivaisinta reittiä avoimen alueen reunaa. Kolmosrastikin löytyi helposti, vaikka oli monta mahdollisuutta päätyä väärälle uralle. Neloselle koitin löytää lyhimmän valinnan. Tässä maastossa ei paljoa kannattanut kiertää, sillä korkeuseroja ei käytännössä ollut ja urien nopeuksissakaan ei suuria eroja ollut. Rastit 5-7 oli runsasuraisemmassa osassa, missä oli paljon epäsäännöllisen mutkikkaita maastopyöräuria. Siellä piti vähän hidastaa, mutta kun pysyi koko ajan kartalla, oli suunnistus selkeää. Kasilla oli kartan kääntö. Käänsin sen jo tiellä ajaessa kasille ja näin, että 10-14 on taas tarkempaa suunnistusta, jonka jälkeen vielä pitkiä välejä maaliin. Tulin kasille ylhäältä mäestä, jatkoin rastilta alas ja ajoin ysille oikean kautta. Siinä välillä tein pienen virheen, kun lähdin tieltä oikealle yhtä uraa suunnitelmaani ennen. Tällä välillä menetin miehissä ajavan Luca Dallavallen selän, jota olin nähnyt jo nelosväliltä asti. Miehillä oli samat rastit 4-11, paitsi hieman eri seiskarasti. Siten tiesin kuitenkin vauhdin olevan ihan hyvä, koska selkä ei ajamalla karannut. Kympille ajaessa päätin ottaa geelin, jotta lopussakin vielä jaksaisi. 10-14 tosiaan tarkempaa suunnistusta ja pistin useaan kertaan jalan maahan näillä väleillä, jotta sain 1:15 000 mittakaavan kartasta riittävästi selvää. Virheet jäivät vähiin ja pieniksi näillä rasteilla, mutta suunnistuksessa tuntui kestävän ikuisuus tällä alueella. Viidelletoista kiersin tietä vasemmalta ja sitten oli taas pitkän välin aika. Tiellä ajo tuntui vähän vaisulta, mutta en mä paljon vauhdissa silti jäänyt. 16 ja 17 löyty aika sujuvasti, mutta taas piti jalkaa pari kertaa käyttää maassa. 18:lle päätin mennä oikeen kautta ja 19:lle en huomannut kiellettyjen alueiden välissä menevää tietä, joten menini niiden vasemmalta puolelta uraa. 20:lle yritin löytää taas lyhimmän reitin ja pysyttelin viivan lähellä, mutta aika mutkitteluksi se meni. Hasek löysi sillä välillä parhaan reitin oikealta. Viimeiselle rastille ajoin vähän ohi viimeisestä risteyksestä, mutta lampi vasemmalla sai mut tajuamaan, mistä piti mennä. Maalissa tulin toiseksi Steinthalin perään. Takaa tuli vielä Hasek ja Kaksonen ohi, joten lopputuloksena 4. sija, mihin saatoin olla tyytyväinen pitkällä matkalla.

Vähän ennen palkintojenjakoa alkoi taas sataa ja palkintoja jouduttiin odottamaan naisten tulosten epäselvyyden takia. Järjestäjien teltassa ei kuitenkaan onneksi kastunut. Palkinnot jaettiin lopulta vain nuorille ja miehille ja naiset saivat palkintonsa lopulta massalähdön palkintojenjaon yhteydessä. Seuraavana päivänä oli luvassa taas lepopäivä, jotta yhteislähdössä ja viestissä olisi palautuneempia urheilijoita.