Talven ja kevään leirejä

Kuukauden ajan ollaan jo kevättä eletty, ja kisakausi on kohta kunnolla alkamassa. Harjoittelu on sujunut hyvin, ja leirejä on ollut tavallista enemmän. Tammikuun lopussa olin pysu-maajoukkueen kanssa leirillä Kuopiossa, ja maaliskuun alussa oltiin vähän pidempään leireilemässä Portugalissa. Pääsiäisenä oli Pyrinnön perinteinen pääsiäisleiri, joka tällä kertaa järjestettiin Ahvenanmaalla.

Kuopiossa oltiin 28.–31.1. Siellä keli oli mukavan talvinen, vaikka samaan aikaan Tampereelta taisikin sulaa lähes kaikki lumet loskaksi. Lämpötila pysyi koko leirin ajan hieman alle nollassa, joten lumet eivät päässeet sulamaan. Leirillä ajettiin pysu-harjoituksia ja yks pitempi lenkki, joka mulla ja Jesperillä oli vähän yli 100 km. Myös säbää käytiin pelaamassa. Suurin osa ruokailuista syötiin Puijon tornissa, jossa ruoka oli kyllä hyvää, mutta annokset vähän turhan hienoja ja pieniä urheilijoille.

Keskiviikkona 2.3. lähti lento Portugaliin, josta palattiin 13.3. Pyörät kulki koneen ruumassa, ja paikanpäällä niitä kuljetettiin kahdessa vuokrapakussa. Majoitus oli hotellissa pienessä Luso-nimisessä kylässä parisataa kilometriä Lissabonista pohjoiseen, n. 30 km merenrannasta. Leiri oli aivan tulevan kesän arvokisojen maastojen vieressä. Torstaina tehtiin pysu-reeni ja perjantaina sateisessa säässä ajettiin vähän pidempi lenkki. Yksi porukka jouduttiinkin hakemaan autolla kylmän sään takia. Lauantaina ja sunnuntaina oli vuorossa pysu-kisat. Lauantaina keskimatka ja sunnuntaina pitkä matka. Molemmat kisat meni omalta osalta hyvin, ja lauantaina voitin 40 minuutilla ja sunnuntaina 30 minuutilla. Meidän sarjassa matkat oli vähän hassusti, ja keksimatkan ja pitkän matkan ratojen pituudessa ei ollut eroa lähes ollenkaan. Kaiken lisäksi keskimatkan kisassa matkaa kertyi enemmän kuin pitkällä matkalla. Maanantaista torstaihin oli järjestetty leiri, johon kuului useita hyviä pysu-reenejä. Leirille osallistui pyöräsuunnistajia useista eri maista. Loppuleiri ajettiin omatoimisesti halutun mittaisia lenkkejä. Leirin aikana lämpötila oli 10–15 astetta, ja suurimmaksi osaksi oli aurinkoista, vaikka kyllä joinain päivinä satoikin. Maasto oli koko ajan kurasta, joten onneksi hotellilla oli hyvä mahdollisuus pyörän pesuun.

Pitkäperjantaina lähes 70 pyrintöläistä lähti bussilla ja muutamalla henkilöautolla pääsiäisleirille Ahvenanmaalle. Majoitus oli Eckerössä Käringsundin leirintäalueella kuuden hengen leirintämökeissä. Maasto oli lumetonta lukuun ottamatta joitain lumilänttejä, joihin ei kovin usein kuitenkaan osunut. Avokalliomaastoissa suunnistettiin yhteensä kuusi suunnistusreeniä. Heti ensimmäisessä reenissä suunnistus lähti kulkemaan hyvin, ja kaikissa muissakin reeneissä, paitsi yöreenissä, lippu löytyi sujuvasti. Tänä talvena suunnistusharjoitukset on jäänyt vähän vähemmälle, mutta onneksi kuitenkin on suunnistustaito vielä tallella.

Sekä Portugalin, että Ahvenanmaan kartat löytyvät uudesta kartta-arkistostani osoitteesta juha-lilja.com/kartat. Sinne lisäilen myös tulevia karttoja.