Viime kaudesta

Ensimmäiseksi ajattelin kirjoittaa hieman kuluneesta kaudesta.

Talvella tajusin ensimmäisen kerran, että mun kannattaa ehdottomasti pyrkiä alle 17-vuotiaiden pysu-EM-kisoihin ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. EM-kisoihin pääsystä olin jo aika varma, mutta en halunnut pitää sitä silti itsestäänselvyytenä. Kevään katsastus meni kuitenkin hyvin, ja pääsin kisoihin. 

Kuva: Elina Erkkilä

Kuva: Elina Erkkilä

EM-kisat oli Portugalissa 5.–14.6. Olin alle 17-vuotiaiden sarjassa, jossa oli vähän yli 30 kilpailijaa. Eka kisa siellä oli epävirallinen sekaparisprinttiviesti. Se meni multa hyvin paria virhettä lukuunottamatta. Mun pari oli Jutta Nurminen. Molemmat joukkueesta ajoi kaks osuutta, ja mun ensimmäisellä osuudella tein osuuspohjat. Oltiin 4. Seuraava kisa oli sprintti. Tein tässäkin muutaman virheen, mutta pystyin pitään vauhdin riittävän kovana loppuun asti, ja se riitti pronssiin. Myös keskimatkalla tein joitain virheitä ja jäin myös korkeuserojen takia, mutta olin kuitenkin 5. Pitkällä matkalla tein pari vähän isompaakin virhettä enkä saanut itestäni oikeen kaikkea irti. Tällä matkalla olin 12. Viestissä Lauri Ketola, minä ja Eerik Nurminen oltiin toisia. Tein yhen huonon reitinvalinnan, ja Venäjä pääsi sen takia karkuun. Maalissa oltiin kolmansia Ranskan ja Venäjän ollessa maalissa ennen, mutta Venäjä hylättiin lähdössä pyöräilemisen takia, kun olisi pitänyt juosta pyörän kanssa vähän matkaa. Saimme siis hopeaa.
    Kokonaisuudessaan reissu oli hyvä, ja kokemusta tuli paljon. Samaan aikaan Portugalissa oli alle 20-vuotiaiden ja pääsarjojen kisat, joten opin vanhemmilta ja kokeneemmilta mukana olleilta paljon.

Kesällä oli MM-katsastukset Jyväskylässä. En ollut yhtään varma, voinko päästä MM:iin, koska sielä on sarja vain alle 20-vuotiaille, mutta yritin kuitenkin. Lauantaina oli keskimatka ja sunnuntaina pitkä matka. Keskimatka meni itseltäni hyvin, ja tuloksetkin näytti yllättävän hyviltä. Sunnuntai ei mennyt kovin hyvin, mutta riittävän hyvin, sillä pääsin MM-kisoihin.

MM-kisat oli Tsekissä 14.–23.8. Sarjassa oli yli 60 osanottajaa. Odotukset ei sijoitusten osalta ollu kauheen korkeella, koska olin vanhimpia kilpailijoita neljä vuotta nuorempi. Keskimatkalla keli oli märkä, koska melkein koko päivän satoi vettä. Tein aika paljon virheitä ja olin 38. Sprintti meni hyvin, ja siinä en jääny ajamalla niin paljoa, kun pidemmillä matkoilla, joilla oli myös enemmän korkeuseroja. Sprintissä olin 15. Pitkällä matkalla suunnistus meni myös hyvin, ja ero tuli melkein pelkästään vauhdista, mutta myös joistakin reitinvalinnoista. Olin 31. Viestissä olin Suomen kakkosjoukkueessa Aleksi Rantalan ja Eerik Nurmisen kanssa. Olin toisella osuudella ja tein aika paljon virheitä. Maalissa oltiin 4., mutta virallisissa lopputuloksissa meidät hylättiin, koska Suomen ykkösjoukkue oli meitä parempi.
    Tämä reissu oli enemmänkin kokemuksen hakemista, ja sitä tulikin taas hyvin lisää.

Nyt palaan vähän ajassa taaksepäin ja kerron nopeesti O-Ringenista, joka oli MM-katsastusten ja MM-kisojen välissä. Vähän ennen reissuun lähtöä murjoin nilkan ultimatea pelatessa, joten ainakaan suunnistuskisojen juokseminen ei ollu edes ihan varmaa. Ajattelin kuitenkin lähteä, koska ajattelin ainakin pysut ajaa. Ekana kisapäivänä kuitenkin jalka tuntu riittävän hyvältä, ja juoksin kaikki kisat läpi. Jalka kuitenkin haittas juoksuvauhtia aika paljon, joten sijoitukset ei kovin hyviä ollut. Pysussa jalka ei kuitenkaan haitannu, joten pystyin ajaan ne täysillä. Pysu-kisoja oli valitettavasti vaan kolme. Voitin kaks ekaa aika reilusti ja viimeseen takaa-ajolähtökisaan mulla oli hyvä etumatka muihin. Viimenen kisa ei mennytkään ihan hirveen hyvin, enkä ollu nopein, mutta etumatka riitti silti selvään voittoon.

Syksyn SM-kisat meni pysussa hyvin ja suunnistuksessa kohtuullisesti. Keskimatkalla sain 2 minuuttia edellä lähteneen pahimman vastustajan Eerikin kiinni jo kolmosella, mikä oli ihan helpottavaa, mutta en silti ruvennu hidasteleen. Pummasin ihan lopussa motocrossradalla, ja Eerik tuli vähän mua ennen maaliin, mutta voitin kisan silti yli minuutilla, kun Eerik oli toinen. Pariviestissä en tehny montaa virhettä ja tulin ekalta osuudelta kärjessä vaihtoon. Antti Paasi piti kärkipaikan toisella osuudella, ja oltiin loppuun asti kärjessä ja voitettiin lopulta aika reilusti.

Kuva: Jari Yli-Hietanen

Kuva: Jari Yli-Hietanen

Sprintti meni hyvin – tai niin luulin, mutta yhden reitinvalinnan olin kattonu niin huonosti, että hävisin sillä välillä puoli minuuttia Eerikille. Eerik voitti mut neljällä sekunnilla, ja mä olin toinen... Pitkä matka kuitenkin korjas tilannetta, ja sain taas kiinni Eerikin, joka tällä kertaa oli lähtenyt kolme minuuttia mua ennen. Maalissa olin Eerikkiä kolme minuuttia ennen, ja Eerik oli toinen, joten voitin kisan yli kuudella minuutilla. Se vei vähän edellisen päivän ärsytystä pois, mutta olis silti neljä kultaa ollu kiva.

Suunnistuksessa kevään keskimatka Ikaalisissa ei mennyt kovin hyvin, vaikka pääsinkin karsinnan ja finaalin välissä saunassa ja poreammeessakin käymään :). Syksyllä oli mulle parempien matkojen, pitkän matkan ja erikoispitkän matkan vuoro. Pitkä matka lähti ihan hyvin alkuun, mutta neloselle tein viiden minuutin virheen, ja kisa kaatu siihen. Seuraavat kisat oli sprintti ja viesti. Sprintti jalkasin ei oo ihan sitä ominta juttua, mutta kyllä sekin menettelee. Olin lopputuloksissa jossain 20:n paikkeilla. Viestissä mä olin meidän joukkueessa alottajana, ja se menikin hyvin alussa. Nelosella olin kärjessä, mutta sitten en huomannut yhtä reitinvalintaa ja lähdin menemään huonoa reitinvalintaa. Vitosella iso letka sai mut kiinni, ja joitain oli jo edelläkin. Lopun tulin ihan hyvin ja tulin maaliin ihan hyvällä sijoituksella. Seuraavaksi lähti Akseli Kauppi, joka anto kartan Miska Saarnijoelle, joka toi meidän joukkueen yhdeksäntenä maaliin.

Viimeisenä SM-kisana oli erikoispitkä, jota olin tossukisoista odottanut eniten. Tykkään yhteislähdöistä ja pitkistä matkoista, joten ep on paras. Alussa ylitettiin tie, josta kaikki lähti lähes samasta kohdasta. Kuitenkin yks letka lähti vähän oikeelle ja toinen vasemmalle. Mä menin suoraan ja olin ykkösellä ihan kärkipäässä. Kakkoselle menin vähän eri reittejä kuin iso letka ja tulin rastille aivan letkan kärjessä. Kolmoselle menin myös vähän eri reittejä ja tulin rastille kärkipäässä. Kolmosen jälkeen piti mennä iso jyrkänne alas, ja lähdin alas vähän ennen muuta letkaa ja tulin polulle letkan eteen. Neloselle tulin taas letkan kärkipäässä, ja siitä lähti salmiakki. Ensimmäisellä lenkillä tein pari pientä virhettä, ja kun olin kiertänyt molemmat lenkit, kärkiletka oli jo mennyt edellä. Lopun menin aika rauhassa, koska muita ei paljoa näkynyt. Lopussa mentiin Matias Salosen kanssa aika samaa vauhtia, mutta loppukiri irtos sen verran hyvin, että jätin Matiaksen kymmenenneksi ja olin 9.

 

Alta voit tilata uutiskirjeen, jotta tiedät aina, kun julkaisen uuden blogikirjoituksen.