Kausi 2018

MM-sprintti

MM-sprintti

Pyöräsuunnistuskausi ja suunnistuskausi päättyivät ja kauteen voin olla tyytyväinen.

Parhaat hetket oli elokuun alussa Itävallassa, pyöräsuunnistuksen nuorten MM-kisoissa. Tiesin, että onnistuneilla suorituksilla on mitali mahdollinen ja kaksi mitalia kotiin toinkin. Keskimatkalta hopeaa ja sprintistä pronssia. Keskimatka vaati tarkkaa suunnistusta ja siinä onnistuin hyvin koko kisan ajan. Kun myös ajo kulki hyvin loppuun saakka, pystyi maalissa olla tyytyväinen suoritukseen. Sprintti ajettiin armeijan kasarmialueella, jossa onnistuin pitämään suunnistuksen riittävän edellä, jolloin vauhti pysyi kovana koko suorituksen ajan. Näin pystyi taas olla maalissa tyytyväinen.

Nuorten EM-kilpailut pidettiin kesäkuun lopussa Unkarissa. Edeltävän viikon flunssa vei parasta iskua kisoista. Sain silti ihan hyvät suoritukset sprintissä ja keskimatkalla, mutta molemmissa yksi virhe pilasi kisan. Kisat päättäneessä viestissä ajettiin kuitenkin mestaruuteen, joten ihan tyhjin käsin ei kotiin tarvinnut lähteä.

Suunnistuskisoja ehdin käydä vähemmän kuin aiempina kausina. Suunnistus onnistui kuitenkin usein hyvin, varsinkin suoritusten määrään nähden. Valitettavasti juoksu ei silti aina kulkenut toivotusti, kun suurimman osan reeneistä ja kisoista tein pyörällä. Hyviin kisoihin lukeutuu mm. SM-keskimatka, jossa olin 11.

EM-keksimatka

EM-keksimatka

Ensi kaudella päätavoitteet ovat pyöräsuunnistuksen nuorten MM-kisoissa Tanskassa heinä-elokuun vaihteessa. Sitä ennen ainakin talven harjoituskausi kuluu Santahaminan urheilukoulussa varusmiespalvelusta suorittaessa.

Kuluneesta kaudesta lisää löydät facebookista. Sinne päivitän myös tulevia kuulumisia.

Kiitos kaikille, jotka ovat mahdollistaneet urheilemiseni!

Talven ja kevään leirejä

Kuukauden ajan ollaan jo kevättä eletty, ja kisakausi on kohta kunnolla alkamassa. Harjoittelu on sujunut hyvin, ja leirejä on ollut tavallista enemmän. Tammikuun lopussa olin pysu-maajoukkueen kanssa leirillä Kuopiossa, ja maaliskuun alussa oltiin vähän pidempään leireilemässä Portugalissa. Pääsiäisenä oli Pyrinnön perinteinen pääsiäisleiri, joka tällä kertaa järjestettiin Ahvenanmaalla.

Kuopiossa oltiin 28.–31.1. Siellä keli oli mukavan talvinen, vaikka samaan aikaan Tampereelta taisikin sulaa lähes kaikki lumet loskaksi. Lämpötila pysyi koko leirin ajan hieman alle nollassa, joten lumet eivät päässeet sulamaan. Leirillä ajettiin pysu-harjoituksia ja yks pitempi lenkki, joka mulla ja Jesperillä oli vähän yli 100 km. Myös säbää käytiin pelaamassa. Suurin osa ruokailuista syötiin Puijon tornissa, jossa ruoka oli kyllä hyvää, mutta annokset vähän turhan hienoja ja pieniä urheilijoille.

Keskiviikkona 2.3. lähti lento Portugaliin, josta palattiin 13.3. Pyörät kulki koneen ruumassa, ja paikanpäällä niitä kuljetettiin kahdessa vuokrapakussa. Majoitus oli hotellissa pienessä Luso-nimisessä kylässä parisataa kilometriä Lissabonista pohjoiseen, n. 30 km merenrannasta. Leiri oli aivan tulevan kesän arvokisojen maastojen vieressä. Torstaina tehtiin pysu-reeni ja perjantaina sateisessa säässä ajettiin vähän pidempi lenkki. Yksi porukka jouduttiinkin hakemaan autolla kylmän sään takia. Lauantaina ja sunnuntaina oli vuorossa pysu-kisat. Lauantaina keskimatka ja sunnuntaina pitkä matka. Molemmat kisat meni omalta osalta hyvin, ja lauantaina voitin 40 minuutilla ja sunnuntaina 30 minuutilla. Meidän sarjassa matkat oli vähän hassusti, ja keksimatkan ja pitkän matkan ratojen pituudessa ei ollut eroa lähes ollenkaan. Kaiken lisäksi keskimatkan kisassa matkaa kertyi enemmän kuin pitkällä matkalla. Maanantaista torstaihin oli järjestetty leiri, johon kuului useita hyviä pysu-reenejä. Leirille osallistui pyöräsuunnistajia useista eri maista. Loppuleiri ajettiin omatoimisesti halutun mittaisia lenkkejä. Leirin aikana lämpötila oli 10–15 astetta, ja suurimmaksi osaksi oli aurinkoista, vaikka kyllä joinain päivinä satoikin. Maasto oli koko ajan kurasta, joten onneksi hotellilla oli hyvä mahdollisuus pyörän pesuun.

Pitkäperjantaina lähes 70 pyrintöläistä lähti bussilla ja muutamalla henkilöautolla pääsiäisleirille Ahvenanmaalle. Majoitus oli Eckerössä Käringsundin leirintäalueella kuuden hengen leirintämökeissä. Maasto oli lumetonta lukuun ottamatta joitain lumilänttejä, joihin ei kovin usein kuitenkaan osunut. Avokalliomaastoissa suunnistettiin yhteensä kuusi suunnistusreeniä. Heti ensimmäisessä reenissä suunnistus lähti kulkemaan hyvin, ja kaikissa muissakin reeneissä, paitsi yöreenissä, lippu löytyi sujuvasti. Tänä talvena suunnistusharjoitukset on jäänyt vähän vähemmälle, mutta onneksi kuitenkin on suunnistustaito vielä tallella.

Sekä Portugalin, että Ahvenanmaan kartat löytyvät uudesta kartta-arkistostani osoitteesta juha-lilja.com/kartat. Sinne lisäilen myös tulevia karttoja.

 

Viime kaudesta

Ensimmäiseksi ajattelin kirjoittaa hieman kuluneesta kaudesta.

Talvella tajusin ensimmäisen kerran, että mun kannattaa ehdottomasti pyrkiä alle 17-vuotiaiden pysu-EM-kisoihin ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. EM-kisoihin pääsystä olin jo aika varma, mutta en halunnut pitää sitä silti itsestäänselvyytenä. Kevään katsastus meni kuitenkin hyvin, ja pääsin kisoihin. 

Kuva: Elina Erkkilä

Kuva: Elina Erkkilä

EM-kisat oli Portugalissa 5.–14.6. Olin alle 17-vuotiaiden sarjassa, jossa oli vähän yli 30 kilpailijaa. Eka kisa siellä oli epävirallinen sekaparisprinttiviesti. Se meni multa hyvin paria virhettä lukuunottamatta. Mun pari oli Jutta Nurminen. Molemmat joukkueesta ajoi kaks osuutta, ja mun ensimmäisellä osuudella tein osuuspohjat. Oltiin 4. Seuraava kisa oli sprintti. Tein tässäkin muutaman virheen, mutta pystyin pitään vauhdin riittävän kovana loppuun asti, ja se riitti pronssiin. Myös keskimatkalla tein joitain virheitä ja jäin myös korkeuserojen takia, mutta olin kuitenkin 5. Pitkällä matkalla tein pari vähän isompaakin virhettä enkä saanut itestäni oikeen kaikkea irti. Tällä matkalla olin 12. Viestissä Lauri Ketola, minä ja Eerik Nurminen oltiin toisia. Tein yhen huonon reitinvalinnan, ja Venäjä pääsi sen takia karkuun. Maalissa oltiin kolmansia Ranskan ja Venäjän ollessa maalissa ennen, mutta Venäjä hylättiin lähdössä pyöräilemisen takia, kun olisi pitänyt juosta pyörän kanssa vähän matkaa. Saimme siis hopeaa.
    Kokonaisuudessaan reissu oli hyvä, ja kokemusta tuli paljon. Samaan aikaan Portugalissa oli alle 20-vuotiaiden ja pääsarjojen kisat, joten opin vanhemmilta ja kokeneemmilta mukana olleilta paljon.

Kesällä oli MM-katsastukset Jyväskylässä. En ollut yhtään varma, voinko päästä MM:iin, koska sielä on sarja vain alle 20-vuotiaille, mutta yritin kuitenkin. Lauantaina oli keskimatka ja sunnuntaina pitkä matka. Keskimatka meni itseltäni hyvin, ja tuloksetkin näytti yllättävän hyviltä. Sunnuntai ei mennyt kovin hyvin, mutta riittävän hyvin, sillä pääsin MM-kisoihin.

MM-kisat oli Tsekissä 14.–23.8. Sarjassa oli yli 60 osanottajaa. Odotukset ei sijoitusten osalta ollu kauheen korkeella, koska olin vanhimpia kilpailijoita neljä vuotta nuorempi. Keskimatkalla keli oli märkä, koska melkein koko päivän satoi vettä. Tein aika paljon virheitä ja olin 38. Sprintti meni hyvin, ja siinä en jääny ajamalla niin paljoa, kun pidemmillä matkoilla, joilla oli myös enemmän korkeuseroja. Sprintissä olin 15. Pitkällä matkalla suunnistus meni myös hyvin, ja ero tuli melkein pelkästään vauhdista, mutta myös joistakin reitinvalinnoista. Olin 31. Viestissä olin Suomen kakkosjoukkueessa Aleksi Rantalan ja Eerik Nurmisen kanssa. Olin toisella osuudella ja tein aika paljon virheitä. Maalissa oltiin 4., mutta virallisissa lopputuloksissa meidät hylättiin, koska Suomen ykkösjoukkue oli meitä parempi.
    Tämä reissu oli enemmänkin kokemuksen hakemista, ja sitä tulikin taas hyvin lisää.

Nyt palaan vähän ajassa taaksepäin ja kerron nopeesti O-Ringenista, joka oli MM-katsastusten ja MM-kisojen välissä. Vähän ennen reissuun lähtöä murjoin nilkan ultimatea pelatessa, joten ainakaan suunnistuskisojen juokseminen ei ollu edes ihan varmaa. Ajattelin kuitenkin lähteä, koska ajattelin ainakin pysut ajaa. Ekana kisapäivänä kuitenkin jalka tuntu riittävän hyvältä, ja juoksin kaikki kisat läpi. Jalka kuitenkin haittas juoksuvauhtia aika paljon, joten sijoitukset ei kovin hyviä ollut. Pysussa jalka ei kuitenkaan haitannu, joten pystyin ajaan ne täysillä. Pysu-kisoja oli valitettavasti vaan kolme. Voitin kaks ekaa aika reilusti ja viimeseen takaa-ajolähtökisaan mulla oli hyvä etumatka muihin. Viimenen kisa ei mennytkään ihan hirveen hyvin, enkä ollu nopein, mutta etumatka riitti silti selvään voittoon.

Syksyn SM-kisat meni pysussa hyvin ja suunnistuksessa kohtuullisesti. Keskimatkalla sain 2 minuuttia edellä lähteneen pahimman vastustajan Eerikin kiinni jo kolmosella, mikä oli ihan helpottavaa, mutta en silti ruvennu hidasteleen. Pummasin ihan lopussa motocrossradalla, ja Eerik tuli vähän mua ennen maaliin, mutta voitin kisan silti yli minuutilla, kun Eerik oli toinen. Pariviestissä en tehny montaa virhettä ja tulin ekalta osuudelta kärjessä vaihtoon. Antti Paasi piti kärkipaikan toisella osuudella, ja oltiin loppuun asti kärjessä ja voitettiin lopulta aika reilusti.

Kuva: Jari Yli-Hietanen

Kuva: Jari Yli-Hietanen

Sprintti meni hyvin – tai niin luulin, mutta yhden reitinvalinnan olin kattonu niin huonosti, että hävisin sillä välillä puoli minuuttia Eerikille. Eerik voitti mut neljällä sekunnilla, ja mä olin toinen... Pitkä matka kuitenkin korjas tilannetta, ja sain taas kiinni Eerikin, joka tällä kertaa oli lähtenyt kolme minuuttia mua ennen. Maalissa olin Eerikkiä kolme minuuttia ennen, ja Eerik oli toinen, joten voitin kisan yli kuudella minuutilla. Se vei vähän edellisen päivän ärsytystä pois, mutta olis silti neljä kultaa ollu kiva.

Suunnistuksessa kevään keskimatka Ikaalisissa ei mennyt kovin hyvin, vaikka pääsinkin karsinnan ja finaalin välissä saunassa ja poreammeessakin käymään :). Syksyllä oli mulle parempien matkojen, pitkän matkan ja erikoispitkän matkan vuoro. Pitkä matka lähti ihan hyvin alkuun, mutta neloselle tein viiden minuutin virheen, ja kisa kaatu siihen. Seuraavat kisat oli sprintti ja viesti. Sprintti jalkasin ei oo ihan sitä ominta juttua, mutta kyllä sekin menettelee. Olin lopputuloksissa jossain 20:n paikkeilla. Viestissä mä olin meidän joukkueessa alottajana, ja se menikin hyvin alussa. Nelosella olin kärjessä, mutta sitten en huomannut yhtä reitinvalintaa ja lähdin menemään huonoa reitinvalintaa. Vitosella iso letka sai mut kiinni, ja joitain oli jo edelläkin. Lopun tulin ihan hyvin ja tulin maaliin ihan hyvällä sijoituksella. Seuraavaksi lähti Akseli Kauppi, joka anto kartan Miska Saarnijoelle, joka toi meidän joukkueen yhdeksäntenä maaliin.

Viimeisenä SM-kisana oli erikoispitkä, jota olin tossukisoista odottanut eniten. Tykkään yhteislähdöistä ja pitkistä matkoista, joten ep on paras. Alussa ylitettiin tie, josta kaikki lähti lähes samasta kohdasta. Kuitenkin yks letka lähti vähän oikeelle ja toinen vasemmalle. Mä menin suoraan ja olin ykkösellä ihan kärkipäässä. Kakkoselle menin vähän eri reittejä kuin iso letka ja tulin rastille aivan letkan kärjessä. Kolmoselle menin myös vähän eri reittejä ja tulin rastille kärkipäässä. Kolmosen jälkeen piti mennä iso jyrkänne alas, ja lähdin alas vähän ennen muuta letkaa ja tulin polulle letkan eteen. Neloselle tulin taas letkan kärkipäässä, ja siitä lähti salmiakki. Ensimmäisellä lenkillä tein pari pientä virhettä, ja kun olin kiertänyt molemmat lenkit, kärkiletka oli jo mennyt edellä. Lopun menin aika rauhassa, koska muita ei paljoa näkynyt. Lopussa mentiin Matias Salosen kanssa aika samaa vauhtia, mutta loppukiri irtos sen verran hyvin, että jätin Matiaksen kymmenenneksi ja olin 9.

 

Alta voit tilata uutiskirjeen, jotta tiedät aina, kun julkaisen uuden blogikirjoituksen.